Stuga att hyra

 Vi har en trevlig stuga där vi håller våra kurser. Stugan har upp till 10 bäddar för våra gäster att hyra. Läs mer om stugan.

Stugan 002

 

Jakt på Åland

Tidig morgon, bilens strålkastare lyser upp den mörka vägen och slår mot dimstråken som då och då driver in över vägen. Där, på vänster sida står en älgtjur och tittar på mig några sekunder innan han går sin väg och slukas av morgondimman. Jag är på väg till Flaka för bågjakt på råbock och det känns riktigt bra när ett smaldjur korsar vägen framför mig med riktning in i jaktområdet, det finns djur här.


Det är fjärde året i rad som jag besöker Roger Pettersson och jagar på Flaka. De senaste åren har det varit kombinerade jakt och fiskeresor med familjen och därmed färre timmar i treestand. Det var på Flaka 2012 som jag såg den största bock jag sett i verkliga livet. Så stora horn att jag först inte förstod att det var rådjurshorn som stack upp i rågåkern. Tyvärr lyckades jag inte skapa något skottillfälle, varken det året eller nästa. Men hoppet fanns där och det var trevliga jakter. En liten bock har det blivit under åren och några spännande ansmygningar som inte gav något skott.

Bock


I år har Roger satt upp några nya torn och vill sätta mig i ett av dem. Så vi möts i det första morgonljuset på Flaka gård och börjar en tyst vandring mot tornet. Plötsligt stannar Roger och viskar – ”en get”. Jag riktar kikaren mot djuret han pekar på och ser att det är en bock, en fin sexa med horn som är minst dubbelt så långa som öronen. Ska du smyga på den? Frågar Roger. Bocken stirrar på oss och jag bedömer att chansen att komma till skott är mycket liten och väljer att avstå. Så här i efterhand var det dumt – en smygning är alltid spännande och chansen finns där, tills bocken flyr i alla fall.


Jag varierade årets jakt med att sitta i torn och med att sakta smyga genom några intressanta skogspartier. Jag kikarspanade över de öppna fälten men såg ingen bock att smyga på. Årets resultat blev noll skjutna djur men jag såg en fin bock och en ungbock samt totalt ett tjugotal djur, mest getter med kid. Jag tycker att antalet rådjur har förbättrats på Flaka så det ser bra ut för framtida jakter. Roger har också några fina bilder tagna med åtelkamera som lovar gott.

 

Getter


Vad krävs för att jaga på Åland? Du skall lösa Åländskt jaktkort och ha IBEP eller Dansk bågjägarexamen och du skall göra ett årligt skjutprov på Åland med den pilbåge du avser jaga med (Comp eller trad). Skjutprovet gör du hos Roger Pettersson där det är sex 3D djur med skjutavstånd ut till 25 meter som skall träffas i träffområdet (lungor), en bom är tillåten. Provet skjuts med tavelspets. Vid provet tas även pilhastigheten med kronograf och pilen vägs för att få energin i pilen där kravet är minst 40 Joule. Vidare är kravet en minsta pilvikt om 25 gram och en diameter om minst 25 mm på jaktspetsen.


Boende under jakten måste ordnas och det finns gott om stugor att hyra på Åland. Jag kan rekommendera Solberga stugor som ligger ett stenkast från jaktområdet. Nytt för i år är att det finns en brygga och båtar att låna för fiske. Annars så finns Svinö Stugby några kilometer bort med stora fiskevatten som ingår i stughyran, de har båtar och en lyxstuga för den som så önskar. Oavsett var ni bor så är det bra att veta när uthyraren anser att högsäsongen tar slut. Vanligen sjunker priserna i slutet av augusti eller från september.


När skall man jag? Åland har bockjakt från 15:e augusti och chansen på en storbock är nog större ju tidigare man åker men å andra sidan är det endast bock man får skjuta. Från 1:a september blir alla rådjur tillåtna och chansen att komma till skott ökar markant då alla kid och smaldjur blir lovliga. Kolla med din jaktvärd om getter är tillåtna, vissa år har de varit olovliga på Flaka i syfte att försöka bygga upp stammen – något de har lyckats med. I år blev det augustijakt men nästa år får det bli september eller senare, fisket blir bättre senare på året – bara man står ut med kylan.

 

Jag har jagat hos Roger på Flaka men det finns alternativ på Åland. Dock är det få som har enbart bågjakt och ännu färre som kan erbjuda torn uppsatta för bågjakt och i sådan mängd som på Flaka. På Flaka jagas det enbart med pilbåge UTOM under älgjakten som bedrivs med bössa. Älg är inte tillåtet vilt med pilbåge på Åland. Flaka erbjuder ett varierat landskap med odlade fält , små dungar och vidsträckta skogar. Du kan sitta i torn eller jaga från marken och bestämmer själv när du vill jaga på dygnet. Jag tycker Flaka bjuder på en spännande jakt med goda chanser till viltkontakt så det blir tummen upp från mig – ring och boka en jakt nu!

 

 

Länkar:

Roger Pettersson +358403695233
Turistinfo   www.visitaland.com/gora/jakt/
Landskapsregeringen   www.regeringen.ax/miljo-natur/jakt-viltvard
Solberga stugor   www.solbergastugor.com
Svinö stugby   www.svinostugby.com

Comments powered by CComment