ATA 2019 - del1 Sikten

Lite sent att komma med ett referat av en mässa i april när mässan gick av stapeln i januari men som vanligt så har man fullt upp… särskilt om man som jag är pensionär 😉

Jag kommer att skriva ett antal delar med referat från mässan där jag behandlar olika ämnesområden. I vilken takt de kommer ut vet jag inte men jag jobbar på och hoppas bli klar med ATA 2019 innan det är dags för ATA 2020.

ATA = Archery Trade Association  är en organisation för tillverkare och handlare inom bågskytte och bågjakt i USA. Bågskytte och jakt är stort i USA så det finns många tillverkare av prylar för våra sporter. ATA syfte är att gynna sporten så att tillverkare och handlare kan leva på den, de erbjuder utbildningar och försöker påverka politiska beslut så att ATA intresseområde gynnas. Sedan 1997 arrangerar ATA en mässa, ATA Trade Show, varje år och det är världens största mässa för bågskytte och bågjakt. Mässan är en sluten mässa där endast medlemmar har tillträde och mässan är ett tillfälle för tillverkarna att visa upp sina produkter och skriva kontrakt med handlarna. Årets mässa hölls i Louisville, Kentucky på Kentucky Exposition Center en utställningshall på nästan fem hektar där drygt 600 utställare visade sina produkter för cirka 10 000 besökare. Tyngdpunkten i mässan ligger på bågjakt och alla prylar som hör därtill. Visst finns mycket tävlingsrelaterat men det var tydligt att det är i jakten som pengarna finns för handlare och tillverkare.

Bild 27

Jag deltog i flera seminarier där jag valde seminarier som handlade om trimning av bågar. Jag gick mycket och försökte titta igenom allt på mässan men inser att jag missat flera intressanta saker. Jag har provskjutit massor av pilbågar men man hinner inte med allt på tre dagar. Jag skall här försöka mig på att ge er ett referat av årets, 2019, mässa.

Mässan i korthet

En tydlig trend är teknik. Det kommer mer och mer högteknologiska produkter för bågjägaren så som sikten med inbyggda laseravståndsmätare, datorstyrda lysnockar och nockar med blåtand som givetvis styrs av en app. Ozon är det senaste inom doftprevention och alla jägarens prylar och kläder skall vara i samma kamouflagemönster.

Bild 34

Avancerad nock med processor som styr lyse. 

 

 

Bild 33

Utdrag ur Vapentidningen nr 2 2019

Nya compoundbågar för jägare säljs med argument som ”förlåtande”, ”lättrimmad” och ”manövrerbar”. Bågarna ges låd-design och kan fås i klädtillverkarnas egna kamouflagemönster. I Vapentidningen nummer 2 i år 2019 kan du läsa om nya pilbågar.

Även jaktspetsar utvecklas och här är det hybridspetsarna som kommit starkt den senaste tiden. På mässan syntes också några mekaniska spetsar som fälls in helt och hållet i ”skaftet”.

Bild 32Bild 31

Thorns jaktspets som infälld är så gott som slät

Massor av sikten med laser men även enkla pinnar för att syfta in avståndet. Ibland går tekniken lite väl långt och glömmer vad som är bågskytte – tycker jag.

  

Bild 28Sitkas nya Fanatic i fleece - skall vara mycket tyst.

 

Kläder i alla färger och mönster. Kläder som hävdas reducera jägarens doft, vara vattentäta samt varma eller kalla och framför allt tysta.

 

Bild 29

En udda pryl... en docka som skall vänja djuren att det sitter jägare i passen.

Massor av prylar och åter prylar som skall hjälpa dig att få den största hjorten. En del väckte mitt intresse andra skyndade jag förbi och skakade på huvudet.

Sikten

Garmin

Bild 13

Att Garmin har lanserat ett sikte med inbyggd laseravståndsmätare har väl ingen missat, ingen nyhet men den förtjänar att nämnas här. Nytt i Garmin är en uppdaterad programvara där en röd punkt blinkar om du lutar siktet – en aktiv hjälp att hålla bågen i lod, jämför libellen i ett vanligt sikte. ”Time to go wild” (https://timetogowild.com/) har lanserat en app som är kompatibel med Garmins produkter och som registrerar och analyserar data, tex din hjärtfrekvens under skytte, hur många pilar du avlossat under ett pass och mycket mer. Garmin är ett bra sikte som jag testat med gott resultat. En sak som oroade mig var risken att mäta fel när grenar finns i siktlinjen. Enligt försäljaren så har laserstrålen en utbredning motsvarande ett äpple och kan därmed gå igenom ett buskage… oron kvarstår enligt mig och så finns problemet med en lins i siktet. En lins kan smutsas ner av damm, snö eller regn och ge reflexer av solsken. Men siktet fungerar.

Bild 12

App som registerar hjärtfrekvens och avlossade skott mha Garminprylar

 Burris

Bild 03

Burris Oracle sedd framifrån

Burris har kommit med ett lasersikte med namn Oracle som jag tycker verkar vara mycket intressant. Siktet mäter avståndet med laser och visar en riktpunkt som är korrekt i förhållande till avståndet. Fasta avstånd med flera riktpunkter (10, 20, 30 yard tex) kan visas om man väljer det eller om siktet av någon anledning inte får ett laseravstånd. Riktpunkten är en diod på en lodrät ”pinne” mitt i siktet. Inget glas eller lins som kan smutsas ner.

Bild 02

Oracle kan visa fasta skjutavstånd 10, 20, 30 yard osv

Försäljaren påstod att han sköt in siktet på 30 minuter första gången sedan gick det på 5-10 minuter att göra om inskjutningen för annan pilvikt. Du kan spara två olika inställningar för tex två olika pilvikter. Under inskjutningen kalibrerar man lasern efter 20 yards riktpunkten med hjälp av en synlig laser (används endast under inskjutning då synlig laser är olaglig i flera delstater i USA).  Siktet passar både vänster och högerskyttar då det kan vändas.

Lasern skall klara att mäta mot ett hjortdjur på upp till 200 yards. Siktet har justering för både 2:a och 3:e axeln och väger 17 ounce = 482 gram vilket är tungt för ett sikte (Garmin väger 418 gram). Priset i USA är 799 dollar vilket motsvarar den billigare varianten av Garmin.

Burris Oracle kommer med ett bakre riktmedel, en ring som monteras på en pinne bakom siktet. Ringen skall användas för att rikta lasern utan att dra bågen, när man drar behövs inte ringen.

Bild 01

Den bakre gröna ringen är en referens för att kunna lasermäta utan att dra bågen.

Jag tror starkt på detta sikte och är väldigt sugen på ett köp. Nackdelarna är en hög vikt, att det inte är legalt i tex Idaho och att avstånden endast anges i yard. Som jag förstått finns det inte med meterangivelse.

IQ Define laser sikte

Bild 08

IQ Define sedd framifrån

IQ sikte från Feradyne Outdoors (www.iqbowsights.com) har funnits på markanden något år nu och kommer givetvis med nyheter – ett sju (7) pinnars sikte med retina lock och att det är 30% lättare än tidigare.

Sikte finns nu i fem eller sju pinnar där sju pinnars varianten är i magnesium och lättare än det andra siktet, sju pinnar kallas för Pro. Laseravståndet presenteras i yard eller meter(?) på en display och sedan väljer du pinne och siktar som med ett vanligt sikte. Avståndet visas kontinuerligt under två minuter (sedan får du trycka en gång till på knappen).

Bild 09

Också IQ använder synlig laser för att kalibrera siktet och lasern skall mäta ut till 150 yard. Siktet har mikrojustering och Pro har justering för 3:e axeln vilket fem pinnars siktet saknar. Siktet har belysta pinnar. Priset i USA är 380 dollar för fempinnars och 550 dollar för sjupinnars siktet.

 

Omega by Lil Bow Peep

Bild 23

Omega är en videokamera med display parad med en laseravståndsmätare och diverse programvara 

Lil Bow Peep är en i Sverige okänd (?) tillverkare. De presenterade ett lasermätande sikte kallat Omega. Siktet är en laser och en videokamera med en display. Det är en ganska stor enhet vars vikt jag inte vet. Displayen är en färgskärm där man ser målet, går nog att förstora, samt avståndsinformation och en riktprick som kompenserar avståndet.

Försäljaren gjorde en stor grej av att ”nu behöver man inte ankra – bara lägg pricken på och avfyra”. Detta funkar på de fem-sex meters avstånd som man sköt på under mässan men jag tror inte ett ögonblick på att man kan släppa form och ankring bara för att man har siktesbilden presenterad på en skärm.

Bild 22

Jag var INTE impad av detta sikte

Jag frågade hur det fungerar under skymning i svagt ljus, om skärmen bländar. Fick ett mummel till svar som jag tolkar som att bildskärmen bländar mörkerseendet. Dock är en mörkerkamera på gång. Givetvis finns inspelningsmöjlighet i siktet så att du kan analysera dina skott. Siktet beräknas kosta 360 dollar i USA.

Hawk Eye by Advanced Archery

Bild 35

Bilden från tillverkarens hemsida

www.advarchery.com är ytterligare en udda tillverkare med ett lasersikte. Liksom de andra lasersiktena är det vinkelkompenserat och har en display för avstånd och vinkel. Siktet är ett singel pin med belyst fiber. Det kan justeras för 2:a och 3:e axel. Pris i USA är ca 900 dollar.

Enligt spec mäter den ut till 100 yard med en yards noggrannhet. Den klarar vinklar +/- 90 grader och batteriet håller i 18 timmar, vikten är 9 ounce = 255 gram vilket är mycket bra för ett lasersikte.

Hawk Eye har en udda lösning på hur korrekt riktpunkt presenteras – siktet har en rörlig pinne som flyttar sig till korrekt position för avståndet. Ett tryck på knappen och siktet mäter samt presenterar avståndet, ytterligare två tryck betyder att du accepterar mätningen och siktet flyttar pinnen till korrekt position för inmätt avstånd. Klart att skjuta.

Jag har inte testat siktet men det låter som att det tar lång tid från inmätning tills skott kan ske så jag tvivlar på att detta är något för jägaren. Sedan finns risken med felfunktion i rörliga delar och ett ganska högt pris…

Rangeviewer

Bild 10

Den gröna pinnen på stocken är Rangeviewer

Känns laser, display, high-tech och höga priser fel så kanske kan ”Rangeviewer” vara något för dig. Det är en liten plastpinne med markeringar på för att syfta avståndet. Du fäster pinnen på stocken och under fullt drag måttar du djurets längd mot markeringarna på pinnen och får då avståndet till djuret. https://rangeviewer.myshopify.com/

Bild 11

Måtta längden på djuret från bog till bak - läs av avståndet, här precis över 20 yard

För att detta skall fungera så finns olika pinnar för olika arter samt olika pinnar för olika draglängder. Din draglängd avgör hur långt bort ditt öga är från pinnen och därmed hur du uppfattar djuret i förhållande till pinnen. Osäkerheten som de inte hanterar är att även djur inom en art kan vara olika stora samt att de kan stå i olika vinklar mot dig. Pinnen hanterar bredsida samt rakt framifrån och priset är mellan 20 och 30 dollar för en pinne.

Black Gold

Bild 14

Black Gold Pro med nytt dovetail system - "Wing Truss"

Nu vänder vi tillbaka till ”vanliga” sikten och en även i Sverige känd tillverkare. Black Gold gör robusta sikten i en mängd varianter. Jag har använt deras ställbara jaktsikte med tre pinnar under något år nu och är mycket nöjd.

Deras nya Black Gold Pro har fått ett nytt dove tail system kallat ”Wing Truss”, en dove tail i aluminium som är lättad med hål och form som gör den lättare än en dove tail i kolfiber, för jaktsikten finns den i 4 eller 6 tum och för target så finns den i 9 tum. Siktet har 2:a och 3:e axeln justerbar och kan fås med valfritt antal pinnar 1-7 stycken. Pinnarna är microjusterade. Pris från 370 dollar i USA.

Bild 15

Black Gold kan fås i en mängd olika konfigurationer

Black Gold har även ett sikte för treestand jägaren. Ascent Whitetail som saknar 3:e axel och dove tail. Siktet är lite enklare och har en lägre prislapp. Pris från 240 dollar i USA.

Bild 16

Black Gold Ascent Whitetail

Andra sikten

Jag önskar jag hade hunnit med att testa och titta på fler sikten men tyvärr hann jag inte. Jag vill gärna testa Spot Hogg sikten och i synnerhet deras Double pin. Det finns många sikten som är bra men denna gång satsade jag på lasermätande sikten. Jag hoppas få möjlighet att återkomma med riktiga tester av sikten här eller i Vapentidningen.

Bild 04

CBE sikte

 

Bild 18

Bild 19

Truglo med ett ställbart sikte som har två riktpunkter lysande på en lins

 

Bild 20

Copper John/Stan sikte

 

Comments powered by CComment