Nyhetsbrev 1/2019

Nyhetsbrev om bågjakt från Bowhunter.se

Träff och tävling för bågjägare (och alla bågskyttar) 6-7 juni 2019

På självaste nationaldagen träffas vi i Trönö, Söderhamn och tävlar i 3D. Minst 25 mål som vi går två varv på. Tillåtet och önskvärt med bågar för jakt, dvs ingen begränsning uppåt i styrka på bågen. På kvällen grillar vi och umgås och delar med oss av tips och idéer om bågjakt. Dagen därpå kör vi en lekfull duelltävling. Sponsorpriser från Vapentidningen, Bågar & Pilar samt Bowhunter.se.

Välkomna att delta i en eller bägge tävlingarna eller bara festen. Mer info om tävling och boende kan ni läsa på www.bowhunter.se . Missa inte chansen att genomföra en IBEP i samband med tävlingen, kursen går 8-9/6 på samma plats som tävlingen.

Status på bågjaktsfrågan

…på västfronten intet nytt… Tyvärr gäller samma sak bågjakten. Jag har idag (9/4) ringt till Naturvårdsverket och SLU för att få veta lite mer.

Våren 2018 kom Naturvårdsverket med ett förslag om att tillåta pil och båge som jaktmedel i Sverige, förslaget ingick i översynen av jaktmedel i stort och i juni gick en remiss ut. Remissvaren kom in under sommaren och hösten 2018 och de spretade åt olika håll. Enligt handläggare på Naturvårdsverket var det alltifrån att totalt förbjuda pilbågsjakt till att till utvidga bågjakten betydligt mot Naturvårdsverkets förslag. Handläggaren framhåller särskilt att kritik kom från jägarhåll (?).

Enligt Naturvårdsverket så gav remissvaren sådan information så att Naturvårdsverket insåg att de visste för lite (!). En del länder drar slutsatsen att bågjakt är OK medan andra, tex Norge, gör annan slutsats. Därför beslöt Naturvårdsverket att utreda frågan ytterligare. Information om det kom i november från Naturvårdsverket. I denna veva har fyra djurskyddsorganisationer gemensamt skickat en skrivelse till SLU där de hemställer om att SLU skall göra en vetenskaplig riskvärdering av jakt med pil och båge. Naturvårdsverket väljer att ställa sig bakom denna skrivelse och kompletterar den med några egna frågor. Allt enligt handläggare på Naturvårdsverket.

Svar från SLU förväntas INTE komma under detta år 2019. Naturvårdsverket har inte ställt något krav på SLU utan låter dem arbeta på i sin takt.

Mina tankar om bågjaktsfrågan…

Jag har ännu inte läst djurskyddsorganisationernas skrivelse men jag har begärt ut den så jag får återkomma med en analys i nästa nyhetsbrev. Skall försöka mig på att läsa igenom remissvaren till Naturvårdsverket och kommentera även dem. Jag väntar även på svar från en handläggare vid SLU.

Jag blir lite förvånad då Naturvårdsverket väljer att ställa sig bakom och stödja en skrivelse från partsorganisationer i denna fråga. De gör det i en skrivelse ställd till SLU 2019-02-06 ”Angående hemställan om vetenskaplig riskvärdering av jakt med pil och båge”. Det skulle ha känts bättre om Naturvårdsverket kom med en egen begäran istället.

Det är inte realistiskt att förvänta sig bågjakt före 2021 om den nu någonsin kommer. Handläggarna hänvisar till biologiska fakta som grund för sina beslut men sedan bubblar argument som acceptans, syn på jakt med mera upp och genast är det en politisk och inte en vetenskaplig fråga. Jag undrar om någon chef på Naturvårdsverket vågar fatta beslut i frågan – lättare att utreda till pensionen kommer. . .

Bågjakt på vitsvanshjort i Kentucky

I väntan på bågjakt i Sverige så får vi lov att åka utomlands för att idka vår miljövänliga verksamhet. Jag tänkte åka till Kentucky i höst och tar gärna med mig några glada bågjägare. Exakta resedatum och pris bestäms när ni som åker med sagt ert om resväg. Tex o vi skall åka via Chicago eller Nashville, om vi skall ha en dag extra för besök på Cabelas eller liknande. Jakten sker 24-29/10 och beräknat pris är cirka 25 000:- för allt (flygresa, jakt, licens, bilhyra, boende och mat). Läs mer om jakten på http://bowhunter.se/blogg/53-bco-2019

Läs om bågjakt i jaktpressen

Du vet väl att jag skriver om prylar för bågjakt i Vapentidningen. I nummer 2/2019 som finns i handeln nu skriver jag om nya pilbågar som jag provsköt på ATA mässan i USA. Även ett minitest på en vante att montera fast på bågen – låter udda? Ja men den funkar och värmer skönt i kylan.

Om nyhetsbrevet

Jag som skriver detta är Ulf Backman och jag har en hemsida om bågjakt www.bowhunter.se. Ni når mig på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller 070-525 1837.

Du som får detta brev har någon gång visat intresse för bågjakt i kontakt med mig. Har du någon nyhet du vill att jag sprider - hör av dig så tar vi det i nästa nyhetsbrev.

Min ambition är att då och då (troligen sällan) skicka ut lite info om bågjakt. Du får gärna sprida detta nyhetsbrev och anmäla intresse för nyhetsbrevet till mig på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vill du inte ha fler mail från mig så skicka STOPP till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. så raderar jag din mailadress.

 

Comments powered by CComment