Har du en kort/smal dal? Sliter bågen armen av dig? Har du svårt att få till skotten under praktisk jakt i krångliga skjutställningar? - Då kan detta vara en artikel för dig. Vi tittar på vad som händer när draglängdsmodulen och draglängdsstoppet sätts olika. Genom att bryta mot tillverkarens rekommendationer förvandlar vi en svår båge till en lätthanterlig jaktbåge, eller...

Det förekommer massor av siffervärden kring compoundbågar så vilka är viktiga och vad betyder de? Vi tar en snabb genomgång här och fördjupar oss i sifferexercisen längre fram. Viktiga siffror är draglängd och dragstyrka, de måste vara anpassade efter skytten – annars blir det mycket svårt att skjuta bra. Se detta som en ordlista och en enkel förklaring. I senare artiklar kommer jag att gå på djupet med de olika egenskaperna.

Så var det då dags att köpa en pilbåge – en compound båge för jakt. Den skall vara snabb, billig, lättdragen, häftig, träffsäker, snygg, stadig, lätt… ja hur i all världen skall man få till detta?

Det viktigaste med pilbågen är just det du vill – träffa bytet. En pilbåge som träffar där du siktar är precis det du vill ha, alla andra egenskaper kvittar. Men är det någon skillnad mot tävlingsbågen? Skillnaden är hur och när jägaren skjuter – under jakt skjuter man från treestand, branta vinklar. Man skjuter sittande, krypande, hängande, vriden och i alla möjliga och omöjliga ställningar. Man skjuter ett skott och oftast endast ett skott, ingen chans att bättra på resultatet, och skottet kommer efter flera timmars väntan i kyla utan uppvärmningsskjutande… Vad jag vill säga är att du skall leta efter en pilbåge med ”marginaler”, en båge som du träffar tillräckligt bra med även under icke optimala förhållanden.