Första compounden

Så var det då dags att köpa en pilbåge – en compound båge för jakt. Den skall vara snabb, billig, lättdragen, häftig, träffsäker, snygg, stadig, lätt… ja hur i all världen skall man få till detta?

Det viktigaste med pilbågen är just det du vill – träffa bytet. En pilbåge som träffar där du siktar är precis det du vill ha, alla andra egenskaper kvittar. Men är det någon skillnad mot tävlingsbågen? Skillnaden är hur och när jägaren skjuter – under jakt skjuter man från treestand, branta vinklar. Man skjuter sittande, krypande, hängande, vriden och i alla möjliga och omöjliga ställningar. Man skjuter ett skott och oftast endast ett skott, ingen chans att bättra på resultatet, och skottet kommer efter flera timmars väntan i kyla utan uppvärmningsskjutande… Vad jag vill säga är att du skall leta efter en pilbåge med ”marginaler”, en båge som du träffar tillräckligt bra med även under icke optimala förhållanden.


Draglängd

Absolut viktigast här är att få en pilbåge som passar dig – din skjutstil och kroppsstorlek. Det absolut viktigaste måttet är draglängden. Draglängden är hur långt man kan dra strängen, det mäts från djupaste delen på handtaget till nockläget vid fullt dragen båge. Sedan lägger man till 1 ¾ tum för att få ett mått för draglängd på pilbågen (ATA standard).Drawlength

Ett sätt att grovt räkna ut din draglängd är att mäta ditt spann mellan fingrarna. Måttet i tum delat med 2,5 ger draglängden på pilbågen.

armspann

 

Det är svårt att exakt bestämma sin ideala draglängd. Ta hjälp av en erfaren bågskytt eller en duktig handlare som kan hjälpa dig att hitta rätt draglängd. Trots att man tar hjälp så kan det bli fel draglängd då man utvecklas som bågskytt och förändrar sitt sätt att skjuta. Lösningen är att köpa en pilbåge med ställbar draglängd.


En del compoundbågar är draglängdsspecifika – för att ändra draglängden krävs att man byter kammar på bågen vilket oftast är dyrt. Lite bättre är de som har moduler på kammen, byt modul och du byter draglängd. Ännu bättre är de pilbågar som har rörliga moduler som gör att samma modul kan monteras på olika sätt och därmed ge olika draglängder. Köp gärna en modern pilbåge med ställbar draglängd (rörliga moduler). Då kan du enkelt testa olika draglängder och lär dig vilken som passar dig bäst (= den som du träffar bäst med).


Det går alltid att göra mindre justeringar av draglängden på alla pilbågar. Man kan tvinna strängen eller kablarna och på så sätt öka eller minska draglängden. Tyvärr händer det andra saker då som påverkar pilbågens träffsäkerhet, allt går att justera men det kan vara krångligt och inget jag rekommenderar nybörjaren.


Dragvikt

Nästa parameter att kika på är dragvikten. Hur tung är pilbågen att spänna upp?


En compound har varierande motstånd/tyngd när du spänner bågen. Först växer motståndet snabbt för att sedan plana ut på max nivå (peak). Några tum före fullt uppdrag sjunker motståndet (kallas för dalen) och det blir lätt att hålla bågen spänd. Sedan ökar motståndet igen och man når ”väggen” vid fullt uppdrag.

Drawforce
Dragvikten anges i pund (Pound) och pilbågar säljs med olika dragvikt. Vanligen har en typisk compoundbåge en ställbar vikt på plus/minus 5 pund. Men det finns pilbågar med mycket större spann, ända från 10 till 70 pund i samma båge.


Man ställer dragvikten med skruvarna (lembultar) som håller lemmarna vid stocken. En varning är på sin plats här – skruva INTE ur bultarna mer än vad som anges i instruktionsboken. Skruvar man för långt kan bågen eller du skadas allvarligt. Om man sänker dragvikten mer än vad som anges för bågen riskerar man att strängen hoppar av kammen med risk för skada på pilbåge och skytt.


När man börjar skjuta pilbåge har man inte tekniken för att dra en tung båge men med tiden kommer både teknik och muskler. Min rekommendation är att börja med en lättare pilbåge tills du lärt dig skjuta och sedan byta eller skruva till bågen till en tyngre. En vuxen man bör kunna börja med 40-50 pund men detta är mycket individuellt och du måste testa själv.


Även här är rekommendationen att köpa en pilbåge som går att ställa i ett stort spann. Alternativet begagnad pilbåge är svårt då utbudet av pilbågar med lägre dragstyrka är begränsat (tävlingsbågar finns, men priset…). Köper du en pilbåge med begränsad ställbarhet på dragvikt så ställ ner den så långt det går första året – sedan drar du upp den.


Hur mycket dragvikt behöver man för jakt? De flesta jagar med compoundbågar i spannet 60-70 pund. Skall man jaga elefant, flodhäst eller afrikansk buffel kanske man tittar på en båge som drar 80 pund eller mer. För oss alla andra som jagar mer ”normalt” vilt så räcker betydligt lägre dragvikter, ca 40 pund med compound är fullt tillräckligt för rådjur och vitsvanshjort. Svaret är att välj en båge i spannet mellan 40 och 70 pund.


Dominant öga

Vänster eller höger båge? Compoundbågar tillverkas i vänster eller höger utförande, det betyder att du drar bågen och siktar med vänster eller höger hand/öga.
Vi tar det en gång till: En höger båge håller du i med vänster hand och drar i strängen med höger hand och siktar med höger öga. Höger båge = siktar med höger öga.


Det är ögat som avgör om du skall välja höger eller vänster båge, inte höger eller vänsterhänt. Ca 5% av skyttar är vänsterdominanta. Detta kontrollerar du genom att göra ett litet hål i ett papper, håll pappret på armlängds avstånd, titta på ett föremål långt bort genom hålet, för papperet långsamt mot ansiktet samtidigt som du håller blicken på föremålet, hålet kommer att hamna vid ditt dominanta öga.


Varför välja pilbåge efter öga och inte efter starkaste arm? Det är en fördel att kunna skjuta med bägge ögonen öppna. Du får bättre mörkerseende, vidare synfält och de flesta ser bättre med två ögon än ett.


Fysiskt utförande

Med fysiskt utförande menar jag hur stor pilbågen är, tyngd och känsla. Ett mått som ofta anges på pilbågen är axel-till-axel och det är avståndet mellan kammarnas axlar, anges i tum.

 A2A
Man brukar säga att en lång pilbåge blir stadigare och därmed lättare att skjuta med. Tävlingsbågar är ofta upp mot eller över 40 tum i axel-till-axel. För jakt vill man ha en pilbåge som går att manövrera i trånga utrymmen varför jaktbågen ofta är kortare, 29-35 tum. Pilbågen längd bör matcha din längd – är du lång så välj en lång båge och vice versa.


Längden på bågen påverkar vinkeln på strängen vid fullt uppdrag. Hur man vill ha strängen mot ansiktet (näsan) är individuellt men bågens längd påverkar hur du upplever den dragna bågen.


Vikten på pilbågen kan ha betydelse. Skall du gå långt eller sitta i pass? En tung båge är så gott som alltid tystare än en lätt, tysta bågar gillar jägare. En tung, välbalanserad båge är stadigare att sikta med. En lätt båge väger ca 1,5 kilo och en tung 2 kilo, rena utan tillbehör. Inte stor skillnad men det känns när man testar olika pilbågar.


Färgen på pilbågen spelar ingen roll. För jakt bör man undvika skarpa färger, välj gärna någon camo variant eller svart. Skall du tävla så välj inte camo då sådana bågar kommer att förbjudas på tävling, om det inte redan är infört. (Galet – javisst)


Utförande på handtaget är nog viktigaste punkten i det här kapitlet. Ren metall i handtaget kan vara kallt på vintern men ger kanske bättre känsla. Tjocka handtag ”tvingar” in handen rätt men ger för många kontaktpunkter som kan påverka negativt. Här är det svårt att ge generella råd så det blir du själv som får avgöra vad som känns bäst. Att få känna på och provskjuta en pilbåge före köp är en stark rekommendation.


Hastighet

Hur snabb är bågen? Vilken fart har pilen… högst fart vinner…eller?


Hög fart på pilen ger flackare pilbana vilket medför träff även om man bedömt avståndet fel. Korrekt i teorin men spelar det så stor roll i verkligheten? För det första så går de flesta moderna compoundpilbågar någorlunda rakt ut till 20 meter, åtminstone så att du träffar ett rådjur inom träffområdet. På längre håll över 30 meter sjunker även de snabbaste pilarna fort och en bra avståndsbedömning krävs.


Hastigheterna som anges i pilbågarnas datablad är IBO hastighet (en standard) de skall vara jämförbara men tyvärr är det så att en del tillverkare verkar tänja på gränserna mer än andra. Sedan är det så gott som omöjligt att nå dessa farter med en jaktutrustad pilbåge. Mycket stor betydelse har draglängden, dragstyrka och vikt på pilen för vilken fart du når på din pil.


Jag rekommenderar att du bortser från parametern pilhastighet när du väljer din första båge, eller åtminstone låter den vara lågt prioriterad.


Ålder

Ålder på pilbågen – om du köper begagnat. Det har hänt mycket sedan första compoundbågen kom 1966 och även de senaste tio åren tycker jag att det hänt en hel del. Pilbågarna blir snabbare, tystare, lättare och de blir lättare att skjuta bra med och att underhålla.

 

En pilbåge är dock i grunden en enkel konstruktion och visst fungerar även de äldre bågarna och till rätt pris kan de vara mycket lämpliga som första båge. Se dock upp med sprickor i lemmarna (ovanligt) och sliten sträng (vanligt). Nya lemmar kan vara svårt att hitta till en gammal båge så spricka är lika med ingen affär. Sliten sträng går att byta ut men tänk på den kostnaden, upp mot en tusenlapp. Viktigt vid begagnat köp är att man får rätt draglängd – får du hjälp att hitta rätt?


Viktigaste argumentet för nyare pilbåge (kan vara begagnad) är att de nyare bågarna oftare har ställbar draglängd, ett stort plus anser jag för nybörjaren.


Märke

Vilket märke är bäst? Det med flest guldmedaljer eller det som kändis X använder?
Har du funderat på varför kändis X använder det märket? För att det märket betalar bäst. Samma sak gäller för guldmedaljer – skyttarna i toppen är sponsrade och väljer avtal som ger mest. Jag tror att alla ”vanliga” märken är fullt tillräckligt bra.


Håll dig till de vanligaste märkena så kan det inte gå fel. Udda märken, kina importer etc kan vara alldeles utmärkta men det är dumt att chansa. Likaså kan man fundera på service och garantier – köp gärna av en handlare med kunskap som finns kvar när du behöver hjälp eller fråga om råd.


Tillbehör

En jaktbåge behöver massor av tillbehör:
Sikte, består ofta av en ring med ställbara pinnar i för olika avstånd.
Peep är en liten ring som monteras i strängen, du tittar genom peepen mot siktet, peep är ditt bakre riktmedel.
Pilhylla håller pilen under skottet. Kan vara en ”fallhylla” eller ”borsthylla” (Whisker Bisquit). För nybörjaren rekommenderar jag en ”borsthylla”, den är enkel att montera/sätta upp och den håller pilen på ett bra sätt.
D-Loop/Nockläge. En markering på strängen var pilen skall sättas kallas för nockläge. Runt den kan man knyta en bit ”snöre” – en loop i form av ett D. I D-loop fäster du avtryckaren.
Avtryckare. Det går att släppa strängen med fingrarna men jag rekommenderar en avtryckare. För jakt fungerar en vristmodell och de är billigast.
Koger. För jakt är ett koger nödvändigt. Det kan sitta på pilbågen eller monteras på ryggsäcken eller kroppen – du väljer. Ett koger på pilbågen är det vanliga och enklast.
Vristslinga är ett band som sitter vid handtaget. Du trär in handen och håller i bågen, om du släpper bågen så hänger den kvar vid din arm i slingan. Du skall hålla löst i bågen vid skytte utan att vara rädd för att tappa pilbågen.
Stabilisator – Stabbe. En vikt i form av ett rör/pinne som sticker ut framtill på pilbågen. Syftet är att balansera och ta bort vibrationer, ljud. Man klarar sig utan stabbe men de flesta väljer att skjuta med stabbe. För jakt skall stabben vara kort så att den inte är i vägen när du smyger i skogen.


Skall man köpa ett paket med allt med eller välja varje pryl för sig? Som nybörjare tycker jag att man köper ett paket, det blir oftast billigast och det är svårt att veta vad man vill ha och vad man gillar. Då är det bra att få något att börja med som man sedan kan byta ut en sak i taget när man lärt sig vad man gillar.

 

 

Lycka till med köpet och ta gärna kontakt med någon bågjägarklubb eller bågskytte klubb så du får hjälp med inställningar och skytteträning. Avslutningsvis vill jag tipsa om SBJF kurser, det finns en kurs som handlar om jaktbågen och hur man ställer in den. Kursen går i anslutning till IBEP kursen.

Comments powered by CComment